Az alkohol minden idők egyik legösszetettebb témája. Egyesek szerint kis mértékben gyógyszer, mások szerint a sátán kutyája kotyvasztja egy nagy üstben. Összegyűjtöttük azokat a tételeket, amik valószínűleg nem a pokol tüzén készültek, így alkalmanként fogyaszthattok belőle. Mértéktelen vedelésre még ezeknél sem ösztönöznénk senkit. Senki ne felejtse, hogy általában a kalóriatartalma minden alkoholos italnak nagy, úgyhogy nem ér szétbombázni vele a diétát!
Vörösbor
Szerintem nem kell bemutatni. Gyerekkorunktól hallgatjuk, hogy jót tesz az egészségnek, bár nyilván nem abban a mennyiségben, ahogy nagyapáink szörpizték boros-kóla gyanánt. A vörösbor a polifenolok bőséges forrása, mint például a rezveratrol, ami az egyik leghatékonyabb anti-oxidáns, vagy a kvercetin flavonoid, ami állítólag hatásos az allergia ellen.
Rum
A második legfrankóbb választás a rum, bármilyen hihetetlen is ez. Fermentált melaszból és préselt cukornádból készül, és olyan összetevőkre bukkantak benne, ami csökkenti a szorongást, enyhíti az izomfájdalmat, és segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt.
Tequila
A harmadik befutó a kék agavéból készült, nőket megőrjítő tequila. Az agavinok más összetevőkkel ellentétben nem emelik a vércukorszintet, de a hangulatot igen.
Természetesen ezeken kívül is léteznek olyan alkoholos italok, amik kis mennyiségben nem károsítanak. Koktél rendelésnél például vegyük figyelembe, hogy hozzáadott cukrot tartalmazhat, nem beszélve a mesterséges színezékekről. Próbáljunk meg minden esetben minőségi italt választani, mert meghálálja magát.
Egészségetekre!