Most itt megszakítom kicsit a menetrendet, mert úgy érzem ez fontos!
Már akartam írni erről és mivel most ismét belefutottam egy facebook bejegyzésben, így rászántam magam. Röviden arról van szó, hogy miután a becses vendég betért az étterembe és rendelt a pultnál (ételt), majd leült egy még koszos asztalhoz, és az ott lévő maradékot jóízűen elfogyasztotta.
Már ez is bicskanyitogatóan érdekfeszítő, de egy erre való reagálás teljesen kiütötte nálam a biztosítékot! Ford Fairlane szavaival élve, "ESZEM-F@SZOM MEGÁLL!"
Anno én is belefutottam hasonló, kényes szituációba és ez felidézett néhány emléket-történetet. Ismétlem, nem érintetlen, a svédasztalon megmaradt ételek maradékát kell elképzelni, vagy a zárás utáni büfé árut, hanem a vendég étkezése után a tányérján maradtaknak a sorsát. Történt ugyanis, hogy megláttam egy másik vendéget, amint a lörámos regál (egy önkiszolgáló étteremben) mögé bújva az ebéd utáni maradékokból majszolgat! És ez eszembe juttatta bizony, hogy vannak olyanok a szakmában is (Én is dolgoztam már néhánnyal.), akik bizony a vendég asztaláról lehozott maradékokból esznek. És hallottam olyanról, ahol a mosis kis "csemege" tálakat készített a többieknek.
Tehát lássuk csak, mi ezzel a gond azonkívül, hogy FÚÚÚÚÚJJJJ!
Először is nem otthon van!
Másodszor, fene a gusztusát!
Harmadszor, bár a pazarlást én sem állhatom és támogatom az immunrendszer természetes erősítését, de azért vannak határok. Kíváncsi lennék, aki ilyet tesz, mi alapján dönti el, hogy egy hely vagy étel biztonságos e? Nem minden fertőző betegségnek van (látványosan) látható tünete, főképp a lappangási időszakban. Mit gondol a helyről a betérő vendég, ha a mellette lévő még le nem szedett asztalhoz valaki leül/átül maradékot csemegézni, esetleg a pincérét-szakácsát látná ugyanezt tenni (a vendég után)? És végül innen csak egy lépés, amikor egy ilyen szabadszellemű egyén leül az épp étkező vendég asztalához és turkálva beleeszik a tányérjába, mondván úgyse eszi meg mindet!? Meséljenek kérem, ki hogyan érezné magát?
Ennél undorítóbbat csak keveset tudok elképzelni, hogy valaki aki nincs rákényszerülve/rászorulva, vadidegenek maradékain csámcsogjon! Márpedig aki vendéglátóhelyen dolgozik vagy oda tér be étkezni egy közért helyett, és ott költi a pénzét az biztosan NiNCS rászorulva!
Egyetlen, akár minőségi hely sem garancia a vendég egészségére-higiéniájára, néha még az alkalmazottéra sem!
Kiegészítésként:
A bejegyzés már meg volt írva mikor rátaláltam eme gyöngyszemre én is:
(És ha nekem nem hisznek, akkor talán a nyilatkozó tisztiorvosnak.)
W. Pisti