humusz,pita,csicseriborsó

Edd vagy ne edd: a nagy humusz-kérdés

Forrás: Getty Images
Nem vitás, hogy a humusz az egyik legfinomabb és legnépszerűbb egészséges snack, amiből nem túl nehéz egyszerre befalni egy tetemes adagot. Egy szakértő most elárulja, tényleg ennyire egészséges -e a vegák kedvenc eledele.

Friss pitával egész egyszerűen mennyei eledel a humusz, de zöldségmártógatósként sem túl nehéz felfalni belőle egy óriási adagot. Ha te készíted, csakis rajtad áll, mennyire hagyod fűszeresre, krémesre, mennyi tahinivel és citrommal teszed tökéletessé az ízét. Az igazán bevállalósak még desszertként is gyakran elkészítik ezt a gluténmentes, vegán finomságot, aminek az ízesítéséhez tényleg csakis kreativitás kell.

De vajon tényleg annyira egészséges az évek óta egekbe dícsért humusz, hogy bátran ehetjük bárhol, bármikor?

Elliot Moore életmódtanácsadó szerint valóban ez az egyik legjobb snack, mert alacsony a glikémiás indexe, szénhidrátban gazdag, a vércukorszintet alacsonyan tartja. Alapja, a csicseriborsó fantasztikus fehérjeforrás, emellett egyenletesen tartja az energiaszintet, és nem okoz olyan kilengéseket, amilyeneket mondjuk egy nagy szelet csoki vagy süti.

Különösen jó a humusz azoknak, akik sokat edzenek, mert hosszú időre energiát ad. Viszont nagyon nem mindegy, milyen humuszt választasz!

A bolti, kész verziókban általában több olaj, zsiradék van, mint abban, amit mi magunk otthon elkészítünk. Még akkor is, ha a címkén az látható, hogy alacsony zsírtartalmú. Két evőkanál humuszban átlagosan 50 kalória és 2.8 gramm zsír van, így mindig nézzük meg a címkét, mert a boltiakban lényegesen több a zsír."
mondja a szakértő.
humusz,csicseriborsó
Forrás: GettyImages

A legegyszerűbb, ha te magad készíted el a humuszt, persze ott is választhatsz konzerv csicseriborsót, ami lényegesen több tartósítószert és adalékanyagot tartamaz, mint az, amit te magad áztatsz be otthon egy éjszakára. Ezt másnap csak meg kell főzni, és ízlésed szerint bekeverni tahinivel, sóval, borssal, citrommal, fokhagymával - de érdemes kísérletezni az ízekkel. Több napig is simán eláll, így ha egy nagyobb adagot készítesz, meg is van a délutáni nasid.

Ha pedig hajlandó vagy kenyér helyett répával, zellerrel, uborkával enni, még a diétádba is tökéletesen beillesztheted!