ÍZcsiklandozó

Medvehagymás pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

2019. április 07. 18:31 - ÍZcsiklandozó

... élesztőmentesen

img_1458-1.jpg

 

Azt hiszem, a magyar konyhák mindegyikének kedvelt sós tésztaféléje a pogácsa. Túrósan, sajtosan, krumplisan, töltve vagy anélkül... valamilyen formában mindenki megtalálja a neki ízlőt.

Édesanyám mestere volt a pogácsa készítésnek, minden családi ünnepen, de szinte minden vasárnap az asztalra került ez a finomság. Imádták is a rokonok, a kollégák, a szomszédok ahogy sütötte, nem győzték elkérni a receptjeit. 
Emlékszem, kislány koromban az első konyhai tevékenységek egyike volt az, ha nővéremmel lekenhettük a pogácsák tetejét tojással. Szerettem nézni, amilyen alázattal nyúlt édesanyám a tésztához, ahogyan dagasztotta, kelesztette, vagdosta és szaggatta. Persze gyakran megelőzött minket a hajnali ébredésével, így sokszor már a kisült pogácsák mennyei illata várt bennünket vasárnap reggel a konyhában.

Az idő elszállt, ma már én sütök és bár anyukám évek óta nincs velünk, a terítője, sodrófája, tálai és szaggatói velem vannak és hiszem, hogy belevarázsolják az én tésztámba is azt a szeretetet, amitől olyan finom lesz, akárcsak az övé volt.

Különleges receptet hozok most, a tészta ugyanis teljes kiőrlésű lisztből készül és medvehagyma ízesíti. Mivel pedig élesztő helyett sütőporral készül, könnyebben is emészthető.

 

 

img_1453-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 600 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g margarin
- 2 tojás
- 1 tasak sütőpor (12 g)
- 2 kis doboz tejföl
- másfél evőkanál só
- kevés őrölt bors
- 1 csokor medvehagyma

A lekenéshez:
- 1 egész tojás

 

img_1434-1.jpg

 

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a hideg margarint, hozzáütjük a két egész tojást, ollóval belevagdossuk a medvehagymát, borsozzuk és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrunk. 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, másfél centi vastagra kinyújtjuk. Késsel szépen bevagdossuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a pogácsák tetejét felvert tojással megkenegetjük.

A forró sütőbe toljuk, szép pirosra sütjük.

 

img_1456-1.jpg

 

Kívül ropogós, belül omlós pogácsákat kapunk, amit azon melegében vagy langyosra hűlve már tálalhatunk is. Persze másnap is nagyon finom, feltéve, hogy marad másnapra!

 

img_1443-1.jpg

 

Mivel élesztő nélkül készül, így melegen nem terheli meg annyira a gyomrot, érdemes kipróbálni!

 

img_1439-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_1444-1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7114747173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása