Ugyan sokak számára még mindig a hús adja egy fogás savát és borsát, a zöldségek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek legalább olyan mértékben járulnak hozzá a minőséghez. Ráadásul ezek néha elképesztően drágák tudnak lenni. Lássunk közülük tízet!
Pule sajt, 1000 dollár / kg (Macva, Szerbia)
Ez a világ legdrágább sajtja. Szamártejből készítik, egy kilogramm sajt készítéséhez 25 liter tejre van szükség. Kizárólag a Szerbiában lévő Zasavica Nemzeti Park szamarainak tejéből gyártják, és évente nem készül belőle sok.
Kopi Luwak, 1000 dollár / kg (Indonézia)
A legdrágább kávé a világon, hiszen különleges módszerrel készül. Az indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávécserjék bogyóit, de a kávébabot nem képes megemészteni, így az ürülékként távozik. A székletből szedik tehát össze a szemeket, majd készítenek belőle ízletes kávét.
Ehhez hozzájárul az állat bélrendszerében lévő enzimek hatása, amelyek csökkentik a koffeintartalmat és a kesernyés ízt, míg a mirigyek pézsmás aromát adnak neki.
Francia szarvasgomba, 2500 dollár / kg (Dordogne, Franciaország)
A séfek kedvence, egyúttal az egyik legegzotikusabb vega összetevő. A föld alatt terem, viszonylag rövid élettartamú, sokszor kutyákkal vagy disznókkal kerestetik. Különleges íze mellett gyógyító és vágyfokozó hatást is tulajdonítanak neki.
Densuke dinnye, 5000 dollár / kg (Hokkaido, Japán)
A világ egyik legdrágább gyümölcse, amelynek szinte tökéletes gömb alakja, már-már fekete héja és egyedi íze van.
Fehér szarvasgomba, 6000 dollár / kg (Piemont, Olaszország)
Alba városában évtizedek óta rendszernek szarvasgomba-fesztivált és árverést. Egy ilyen aukción fizetett ennyit a ritka fajta egy szép darabjáért a floridai luxusétterem tulajdonosa, Peppe Luele.
Peri Bali méz, 7000 dollár / kg (Saricayir Dagi, Törökország)
A világ legdrágább méze egy északkelet-törökországi barlangból származik. Az étkezés mellett gyógyszerként is használják.
Fecskefészek, 10 ezer dollár / kg (Kína)
Ez az egyik legbizarrabb étel, amelyet sokan a kínai kaviárnak neveznek. A szalangána nevű fecskefaj saját nyálát is felhasználva készíti el fészkét, és a helyiek akár 150 méter magasságba is felmásznak, hogy begyűjtsék a proteinben gazdag összetevőt. Fontos része a kínai kultúrának, sok kedvező hatást tulajdonítanak neki.
Abseron sáfrány, 11 ezer dollár / kg (Azerbajdzsán)
A fűszerfajtát gyógyászatban és afrodiziákumként is alkalmazzák. Azerbajdzsánnak évente 142 millió dolláros bevétele származik a sáfrányból. Több mint 75 ezer virág kell egy fél kiló szárított sáfrányhoz.
Yubrai King dinnye, 12 ezer dollár / kg (Japán)
Két dinnyefaj keresztezéséből jött létre. Tökéletes göm alakú, héja sima, és népszerű egyedülálló édes íze és minősége miatt.
Kínai hernyógomba, 18 ezer dollár (Tibet)
A Himalája viagrájának is nevezik ezt a gombafajtát, ami a havas, mocsaras területek terem. A rovarlárvákat, bábokat a gomba spórái beborítják, és ezen élősködve fejlődik ki. Orvosságként és vágyfokozóként is használják.