Már egy ideje - a jó ég tudja, miért - nem igazán sütöttem kelt tésztát. Pedig még mindig imádom, minden formában, számomra megunhatatlan.
Múlt héten vettem egy nagy fej káposztát, mert megkívántam a káposztás palacsintát. Az egészet felaprítottam, ledinszteltem, amire nem volt már szükségem, egész egyszerűen a fagyasztóba tettem.
Ma reggel, mikor felkeltem, szinte a legelső gondolatom volt, hogy:
"Káposztás pogácsát akarok enni."
Nem volt mit tenni, kivettem a fagyasztóból egy adag káposztát. Míg felolvadt, addig gyorsan összedobtam a pogácsa tésztát. Jó nagy adagot készítettem, mert szerencsére ez is a fagyasztható tészták közé tartozik.
Nem feltétlenül szoktam megsütni az egész adagot, van, hogy csak egy részét sütöm meg, a megmaradt pogácsákat, (sütés nélkül) egy deszkára szoktam sorakoztatni, bedobom a fagyasztóba.
Mikor már teljesen megfagytak, akkor átteszem őket vagy egy zacskóba, vagy egy megfelelő tárolóba, attól függ, mennyi szabad helyem van éppen. :)
Lássuk a hozzávalókat:
1 kg zabliszt
2 evőkanál só
körülbelül 50 dkg vaj, hidegen, felkockázva
1 tojás
200 gramm natúr joghurt+ 125 gramm tejföl összekeverve
1 dl tej
5 dkg élesztő
korábban lesütött, dinsztelt káposzta
bors ízlés szerint
A lisztet a sóval elkevertem, majd hozzáadtam a felkockázott, hideg vajat, gyors mozdulatokkal alaposan összedolgoztam.
A tészta közepébe mélyedést készítettem, a tészta többi hozzávalóját egyszerűen csak a mélyedésbe dobáltam és alaposan összegyúrtam. A tésztát addig kell gyúrni, amíg az edény falától már elválik.
Lisztezett deszkán másfél cm vastagra nyújtottam és a dinsztelt káposzta felének a felével megszórtam. Ezután behajtottam a tésztát először jobbról, majd balról, ismét egy adag káposztával szórtam, ezután felülről majd alulról is összehajtottam és 30 percre a hűtőbe tettem pihenni.
30 perc elteltével az előbbi hajtogatást megismételtem:
Tészta kinyújt, káposztával megszór, jobbról, balról meghajt, megint káposzta, és felülről, alulról még egy hajtás és tádáám!
Ezt követően a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, tetejét beirdaltam, majd közepes méretű, lisztbe mártott szaggatóval kiszaggattam.
Kicsit formázgattam a kezemmel, majd sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Tetejüket felvert tojással megkentem, míg a sütő kellően bemelegedett (180-190 fokra) addig még pihentettem őket és 20 perc alatt készre sütöttem.
Gyerekjáték összedobni, a végeredmény magáért beszél, én csak biztatni tudok mindenkit az elkészítésére!
Boldog, jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.
Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.