Kakaós csiga, ahogy a borsodi mami sütötte - ehhez még csak hasonló sincs!
Az íze bármelyik trendi édességét lepipálja.
Kakaós csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
- ½ liszt
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- ½ cs sütőpor
- kb. 3 dl tej
- 25 g élesztő
- 5 dkg vaj
- vanília aroma
A töltelékhez:
- kakaó
- cukor
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat – a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport – jól összekeverjük. Az élesztőt 1 deci langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk, majd a száraz összetevőkhöz öntjük és hozzáadjuk a tojássárgáját is. Az összetevőket ruganyos tésztává gyúrjuk, a végén beledolgozzuk az olvasztott vajat is. A tésztát kb. egy órán át, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kilisztezett deszkán kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk. Bekenjük olajjal és már szórhatjuk is rá a cukorral elkevert kakaót – de a csigákat cukros fahéjjal is megtöltheted. A tésztát az egyik oldalától indulva viszonylag szorosan feltekerjük, és minden tekerésnél beolajozzuk. A kakaós rúdból kb. 1,5 centi vastag darabokat vágunk, majd a csigákat 2-3 centiméter távolságban egymástól kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk. 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsül. Mielőtt végleg kivennénk, a csigákat vaníliás tejjel meglocsoljuk, és még 2 percig visszatoljuk a sütőbe. Ha kihűlt, porcukorral is megszórhatjuk, de nélküle is nagyon finom.