Sütőtökös muffin
A sütőtök az őszi desszertek egyik fontos alapanyaga, rengeteg variációban elkészíthető. Ez a muffin tuti siker minden gyereknél és felnőttnél is.
Ha ősz, akkor sütőtök. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, sütiket, salátákat, és ezeknek is nagyon sok variációját. Ez a sütőtökös muffin, nálunk nagy kedvenc, imádjuk az enyhén fűszeres ízét, és a tetején a ropogós morzsa, hát az valami isteni. A legnagyobb siker az volt ennél a sütinél, amikor az egyik sütőtök NEM kedvelő barátunk megkóstolta, megette, majd a végén elhangzott a szájából az, amire soha nem gondolt, hogy kimondja: Ez nagyon finom, kérek még! Próbáljátok ki, a ti gyerekeitektől is hasonló reakció várható.
Hozzávalók:
A morzsához a tetejére:
- 50g barnacukor
- 60g liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 60g olvasztott vaj
A muffin tésztához:
- 220 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 1 és ½ tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk őrölt szegfűbors
- 1/2 tk szerecsendió
- 50 g barna cukor
- 50 g nyírfacukor vagy eritrit
- 2 db nagy tojás
- 220 g sütőtök püré (kb. 1/2 közepes méretű sütőtök megsütve, pürésítve robotgéppel vagy aprítóval)
- 120 ml étolaj vagy kókuszolaj
- 80 ml tej (növényi tejet is használhatunk)
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 220oC-ra.
- Először készítsük el a morzsát a tetejére.
- Egy kisebb tálba keverjük el a barna cukrot, lisztet és a fahéjat.
- Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük, amíg morzsás nem lesz.
- Ezután a muffin tésztát készítsük el.
- Egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, és alaposan keverjük össze. Tegyük félre.
- Egy közepes tálban keverjük el a barna cukrot a tojásokkal. Keverjük bele a pürésített sütőtököt, olajat, tejet és a vaníliát.
- A folyékony összetevőkhöz adjuk a száraz összetevőket és alaposan keverjük össze.
- A tésztát kanalazzuk a muffin formákba.
- A tetejét szórjuk meg a morzsával és egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
- Süssük a muffinokat kb. 5 percig 220oC-on, majd vegyük lejjebb a hőfokot 175oC-ra és süssük további 15 percig.
- Végezzünk fogpiszkáló próbát és akkor jó, ha a tészta nem ragad a fogvájóra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Amikor elkészültek, még legalább 10 percig hagyjuk a sütőben.
Előkészületek: 20 perc
Sütési idő: 1 óra a sütőtök, 20 perc a muffinok
Jó étvágyat! :)