2018. nov 06.

Sütőtökös muffin

írta: Katonaévi
Sütőtökös muffin

A sütőtök az őszi desszertek egyik fontos alapanyaga, rengeteg variációban elkészíthető. Ez a muffin tuti siker minden gyereknél és felnőttnél is.

       Ha ősz, akkor sütőtök. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, sütiket, salátákat, és ezeknek is nagyon sok variációját. Ez a sütőtökös muffin, nálunk nagy kedvenc, imádjuk az enyhén fűszeres ízét, és a tetején a ropogós morzsa, hát az valami isteni. A legnagyobb siker az volt ennél a sütinél, amikor az egyik sütőtök NEM kedvelő barátunk megkóstolta, megette, majd a végén elhangzott a szájából az, amire soha nem gondolt, hogy kimondja: Ez nagyon finom, kérek még! Próbáljátok ki, a ti gyerekeitektől is hasonló reakció várható. 

sutotokos_muffin_1.jpg

Hozzávalók:

A morzsához a tetejére: 

  • 50g barnacukor
  • 60g liszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 60g olvasztott vaj

 A muffin tésztához:

  • 220 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 1 és ½ tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/4 tk őrölt szegfűbors
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 50 g barna cukor
  • 50 g nyírfacukor vagy eritrit 
  • 2 db nagy tojás
  • 220 g sütőtök püré (kb. 1/2 közepes méretű sütőtök megsütve, pürésítve robotgéppel vagy aprítóval)
  • 120 ml étolaj vagy kókuszolaj
  • 80 ml tej (növényi tejet is használhatunk) 
  • 1 tk vanília aroma

Elkészítés: 

  1. Melegítsük elő a sütőt 220oC-ra.
  2. Először készítsük el a morzsát a tetejére.
  3. Egy kisebb tálba keverjük el a barna cukrot, lisztet és a fahéjat.
  4. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük, amíg morzsás nem lesz.
  5. Ezután a muffin tésztát készítsük el.
  6. Egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, szerecsendiót, és alaposan keverjük össze.  Tegyük félre.
  7. Egy közepes tálban keverjük el a barna cukrot a tojásokkal. Keverjük bele a pürésített sütőtököt, olajat, tejet és a vaníliát.
  8. A folyékony összetevőkhöz adjuk a száraz összetevőket és alaposan keverjük össze.
  9. A tésztát kanalazzuk a muffin formákba. 
  10. A tetejét szórjuk meg a morzsával és egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába. 
  11. Süssük a muffinokat kb. 5 percig 220oC-on, majd vegyük lejjebb a hőfokot 175oC-ra és süssük további 15 percig.
  12. Végezzünk fogpiszkáló próbát és akkor jó, ha a tészta nem ragad a fogvájóra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Amikor elkészültek, még legalább 10 percig hagyjuk a sütőben. 

Előkészületek: 20 perc 

Sütési idő: 1 óra a sütőtök, 20 perc a muffinok

Jó étvágyat! :) 

Szólj hozzá

reggeli kezdőlap sütőtök desszert uzsonna