A túrógombócot mindenki szereti. Gyerekek, felnőttek egyaránt. Ez egy klasszikus recept, kicsi csavarral. Morzsa helyett mákot használtam, és a tejfölös öntetet lecseréltem egy kis gyümölcsre. Így egészen új élményt nyújt ez a tradícionális desszert.
Hozzávalók 4 személyre:
500 g tehéntúró (félzsíros)
150 g búzadara
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
1 db citrom héja
1 csipet só
Az eperraguhoz:
25 dkg fagyasztott eper
5 dkg cukor
pár csepp citromlé,
1 dl víz
1 marék bazsalikom
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a búzadarával, sóval, túróval, és a citrom héjával. Tegyük félre 1-2 órára, míg a búzadara megszívja magát.
Amíg puhul a búzadara, készítsük el a gyümölcsragut. Az epret a cukorral és kevés vízzel közepes lángon főzzük össze. Adjunk hozzá pár csepp citromlevet. Ha besűrűsödött, adjuk hozzá az aprított friss bazsalikomot és készen is vagyunk. Tálalásig tegyük félre.
Ha megpuhult a búzadara, a tojásfehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába.
Egy fazékban vizet forralunk. Nedves kézzel formáljunk kis golyókat és forrásban lévő vízbe dobáljuk bele. Ahogy fő, szépen elkezd feljönni a víz tetejére. Onnantól 1-2 perc múlva ki is szedhetjük. (az egész folyamat kb 5 perc)
Még melegen forgassuk darált mák és cukor keverékébe. Az elkészült eperraguval, friss bazsalikommal tálaljuk.
Jó étvágyat!