2018. jún 26.

Sült pulykaszárny petrezselymes krumplival és paradicsomsalátával

írta: Katonaévi
Sült pulykaszárny petrezselymes krumplival és paradicsomsalátával

      Az idény gyümölcsök mellett a friss zöldségek is a nyár hírnökei, ilyen például az új krumpli. Petrezselymes krumplit én csak új burgonyából készítek, így ez nálunk egy tipikus nyári köretnek számít. A mennyiségre persze oda kell figyelni, hiszen igazi szénhidrát bomba, de semmiképp sem érdemes kihagyni a gyerekek étkezéséből, mivel kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. Emellett kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. 

A pulykahús kiváló fehérjeforrás valamint arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. 

A paradicsom, paprika, újhagyma hármasával növelhetjük a napi zöldségbevitelt a gyerekek és magunk számára is, ami az egészségre nevelés egyik alappillére. 

A következő recept nem igényel hosszas előkészítést. A pulykahúsnak ugyan kell idő, amíg átsül, de abban a 1,5-2 órában a sütő dolgozik helyettünk, így van idő a házira vagy egy kiadós családi játékra, amíg elkészül :) 

sult_pulykaszarny_petrezselymes_krumplival.jpg

Hozzávalók 4 személyre: 

A pulykához: 

  • 3 db pulykaszárny
  • Só ízlés szerint
  • Natúr zöldségkeverék 
  • Olaj 

A Krumplihoz: 

  • 70 dkg újkrumpli
  • Só, bors ízlés szerint
  • 30 g vaj
  • 1 csokor petrezselyem 

A salátához: 

  • 5 db paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál újhagyma 
  • 2 ek almaecet 

 

Elkészítés: 

A pulykaszárnyakat mossuk meg, majd tegyük tepsibe.

Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a zöldségkeverékkel. Pici olajjal meglocsoljuk, 2 dl vizet alá öntünk, fóliával lefedjük és 170 oC-on 1,5-2 órát sütjük. 

Amikor a pulyka már kb. 1 órát sült, készítsük el a salátát. Vágjuk fel a zöldségeket, adjuk hozzá az ecetet és alaposan keverjük el. 

A krumplikat alaposan mossuk meg, vágjuk kis kockákra. A vajat hevítsük fel egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a krumplit. 

Jól keverjük át, hogy a vaj minden darabot átjárjon. 

Sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és kb. 10 percig így főzzük közepes hőfokon.

Közben aprítsuk fel a petrezselymet. 

Amikor a krumpli megpuhult, vegyük feljebb a hőfokot és süssük, hogy egy kicsit megpiruljon. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor a krumplik szétesnek, és nem lesznek olyan gusztusosak :) 

Amikor elkészült adjuk hozzá a petrezselymet. 

Vegyük ki a pulykát a sütőből, tálaljuk a körettel és a salátával együtt színes, vidám tányérokon :) 

 

Jó étvágyat! :)

Szólj hozzá

kezdőlap vacsora pulykahús sült húsok