Bár a ropogós friss cseresznye önmagában is tökéletes csemege, érdemes azért kipróbálni vele a franciák legendás és klasszikus tejespitéjét, a clafoutis-t, rusztikus, csupa gyümölcs, ráadásul gyerekjáték elkészíteni és mennyei finom!
Az egyik legegyszerűbb desszert a clafoutis, lényegében olyan, mint egy sült vaníliapuding, krémes és lágy, finoman vaníliás, a legegyszerűbb alapanygkból készül, és egyetlen tálban kikeverhető. A franciák klasszikusan cseresznyével készítik, de
meggyel vagy bármilyen bogyós gyümölccsel is működik természetesen.
Az alaptésztához csak tojás, liszt, cukor, tej és egy pici vaj kell, illetve az ízesítéshez némi vanília, de akár még más fűszer – gyömbér vagy fahéj, esetleg egy kis rum vagy mandulakivonat – is mehet bele kedvünk és ízlésünk szerint. Jól lehűtve a legfinomabb, amikor kicsit rezgősre dermedt…
Cseresznyés clafoutis
Hozzávalók egy 26 centis formához:
50 dkg cseresznye
4 tojás
3 dkg olvasztott vaj + diónyi a formához
10 dkg cukor + 2 evőkanál a formához
10 dkg liszt
2,5 dl tej
csipet só
1 teáskanál vanília-kivonat
1 teáskanál mandulakivonat
porcukor a tetejére
Az elkészítéshez nézzétek meg a receptet Cookta.hu oldalán.